Chorvatský olivový olej je oblíbencem i v německých domácnostech
Jste nároční, máte rádi gurmánské speciality a nenakupujete nikdy suroviny, které nejsou opravdu první ligou? Potom si můžete dopřát i něco zajímavého původem z Istrie. Pokud jste dosud měli za srdce olivového světa spíše Krétu nebo Andalusii, můžete se na vlastní chuťové pohárky přesvědčit, že pravda je vždycky trochu relativní pojem. Zavoní vám mandlemi, ale také rajčaty nebo zelenými jablíčky a tím ještě zdaleka nekončíme. Aroma je králem, a to nejen tehdy, když otevřete lahvičku. Protože jíme všemi smysly, je dobře, když jídlo opravdu pěkně vypadá, ale ještě lépe voní.
Skutečný istrijský klenot číslo jedna
Města jako Pula lákají k návštěvě, užít si můžete i krásy vnitrozemí, kde se snoubí historický ráz městeček na kopcích a krásná příroda, která je téměř nedotčená lidskou rukou. A když se k tomu přidá i BIO olivový olej z místních hájů, není už co dodat, takovou scenérii prostě musíte vidět a zažít na vlastní kůži. Gastronomie původem z Chorvatska má v sobě i mnoho z italských vlivů a rozhodně nezapře ani balkánskou stopu. Je totiž na pomezí obou světů, kde se kořením tolik nešetří a svůj prostor dostane jak pečené maso, tak i vynikající sýr a samozřejmě nesmíme zapomínat ani na čerstvou sezonní zeleninu. Kvalitní olivový olej pak už jen podtrhne výrazné chuti specialit, kterými se s láskou inspiruje celá Evropa.
Jedna verze se hodí i pro dezerty a moučníky, jiná zase doladí chuť grilovaného masa. Máte před sebou partu, která se nezalekne žádné práce. Chorvatský olivový olej dopřeje chuťovým buňkám zase něco nového a neotřelého, pozvaní hosté se vás jistě budou ptát, kde tkví tajemství takového úspěchu. Stačí jen pár kapek a chuť je úplně jiná! Na olivum.cz přitom najdete různé variace, takže si můžete doplnit kuchyni pro každou příležitost. Grilování, pečení, smažení, ale i příprava vanilkové zmrzliny, s chorvatským sluncem jde totiž všechno snáz!