Čaj dala světu náhoda
O tom, že má čaj na lidský organismus pozitivní účinky, asi netřeba někoho přesvědčovat. Vždyť už je tato pravda dávno prověřená i časem. Čínský zelený čaj už se pije neuvěřitelných pět tisíc let. Započali s tím, kde jinde, v Číně a také v Indii. A nebýt náhody, kdo ví, jestli bychom ho ochutnali.
– Prý si tehdy jeden z císařů čínských ohříval vodu v kotlíku a náhodou mu do ní spadlo několik čajových lístků.
– Naštěstí to nepovažoval za tak moc velkou závadu a vodu i s domnělým smetím vypil.
– A zjistil, že je
· velmi chutná
· osvěžující
· zahánějící únavu
· dodávající elergii
A zřejmě měl v přírodu velkou důvěru, protože se vůbec nebál, že se otráví.
Čaj jako lék i prevence
Čaj se brzy dostal i do tradiční medicíny.A to nejen čínské, ale i japonské a thajské. Postupem času se totiž zjistilo, že zelený čaj
a) napomáhá trávení
b) zastavuje krvácení
c) pomáhá hojení ran
d) snižuje horečku
e) usměrňuje hladinu cukru v krvi.
Moderní věda tyto poznatky většinou potvrdila.
Zelený čaj totiž obsahuje
1. vitamín C– snižuje kazivost zubů, zvyšuje odolnost proti různým infekcím, napomáhá proti únavě, zmenšuje žaludeční potíže
2. Beta – karoten– působí jako antioxidant a bez jeho pomoci bychom do těla nedostali vitamín A
3. mangan– snižuje škodlivý cholesterol, působí preventivě proti kardiovaskulárním onemocněním, reguluje hladinu cukru v krvi
4. fluor– bez jeho přítomnosti v těle by se dětem špatně vyvíjely zuby a u všech věkových generací by docházelo ke kazivosti
5. zinek– je nezbytný při hojení ran, zlepšuje paměť, pomáhá lepší funkci smyslových orgánů (zrak, čich)
6. měď– napomáhá dobré krvetvorbě, posiluje nervový systém
Myslím, že už více argumentů k tomu, aby si dal člověk šálek či dva denně, už není potřeba. Kdo by nechtěl být na světě co nejdéle a v co nejlepší kondici.